Blogg

1–8 eller 0–1 – det spelade en viss roll för FKK samt lite HIF, Maif och KHK

Fyra lag på 33 poäng. FK Karlskrona hade klart sämst målskillnad, åtta mål sämre än Kristianstad som pallrade sig över strecket.

Ni som minns tränaren Anders Torstensson citat efter 1–8-förlusten borta mot Utsikten så kan jag där och då förstå hur han kände det. Men att ha den attityden kan dock få sina konsekvenser när serie väl summeras. Nu gäller inte bara den matchen utan det gäller alla matcher som har varit på väg att… rinna i väg. Det gäller att inte släppa in för mycket mål.

Nu kryssade förvisso FKK elva gånger, men tolv förluster gjorde att laget hamnade på – 21. Ett uselt Kristianstad som vaknade till efter sommaruppehållet tog sig förbi och stannande på – 13.

  Så visst spelar det roll att hålla ned förlustsiffrorna. Det har vi fått svart på vitt.

   

  Nu blir det kval för FKK. Två heta möten mot FC Trollhättan som gjorde 3–0 mot Halmia för att sedan kryssa 1-1 mot Berga.

  För FKK:s del gäller det att ladda upp och spela för varandra. Att möta lag ett med vinnarmentalitet är aldrig lätt. Det ser vi ofta i olika idrotter. KHK fick erfara det mot Timrå i våras.

  Nu ska laget bara göra det man är bra på. Våga sätta fart på bollen och flytta fram med folk och sätta in bollarna på Enarsson och Lindqvist. Som kollega Nilsson skrev i sin kommentar så ska inga uppgivna gester accepteras. Här gäller det att visa vem som bestämmer. Stefan Linder har sitt ansvar, lagkaptenen har sitt och så vidare.

  Laget inleder borta och som vanligt gäller det att hålla reda på defensiven men samtidigt göra ett bortamål med tanke på att de räknas som dubbelt.

  Målvakten Sebastian Halle har aldrig åkt ur en serie. Kanske det som talar mest för FKK just nu…

   

  Det är nu klart att vi sänder bägge kvalmatcherna. Mer om upplägget här.

  ***

  HIF Karlskrona har helt plötsligt vaknat till liv. Tre raka segrar.

  Förklaringen? Robert Andersson säger jag. Han har planterat en träningskultur som nu ger resultat.

  Det tränas på morgnarna och kvällarna. Spelarna är en halv meter snabbare i alla moment mot förut. Jag påstår att truppen är den svagaste sett till åren i högsta ligan.

  Enligt Guif-spelaren var det ett skämt att förlora mot HIF. Men så går det att inte ta alla matcher på allvar och HIF kommer smyga under radarn ett tag till. Man kommer inte vinna en massa sviter, men man kommer göra match av det oftare än tidigare, OM man får var skadefritt.

  ***

  Mjällby verkar stampa när det gäller bygget av sin organisation till kommande år.

  Är Milos helt klar? Eller väntar han på något annat?
  Vem blir asstränare?
  Akademiansvarig?
  U21-lag?
  U19?
  U17?
  U16?

  Viktiga poster och namn som ska driva fram nya A-lagsspelare.

  Det ska bli spännande att se vilka som går vidare till superettan.

  ***

  KHK kör igång igen efter lite uppehåll. Södertälje väntar på onsdag, ett av de lag jag tyckte var riktigt bra när de var här senast. Kalle Miketinac finns det fortfarande frågetecken till men Mikael Kurki ska vara helt återställd. Sedan är frågan om han är bland de sex backarna. Det är långt i från säkert.

  KHK har sex matcher på tolv dagar. Tre segrar vore ett bra facit där.