Blogg

Fel fokus har sällan någon bra utgång - konsekvent FKK var en taktisk vinnare

Det har gått några dagar efter derbyt som FKK vann rättvist med 4–1. I stora drag så var det som den tidigare FKK-tränaren sa innan matchen, när jag frågade honom hur det hela skulle sluta.
– FKK vinner för man har en konsekvent spelidé. Alla vet vad som gäller. Mjällby har skickliga spelare, men är inte ett lag på samma sätt när man har bytt ut så många spelare. Det tar sin tid, sa Stefan Linder.

Jag har tidigare hyllat Linder som satte träningskulturen i FKK och som Torstensson nu har spetsat till ytterligare med taktiska inslag som är i minsta detalj.
Många spelare som man trodde max räckte till i trean är helt plötsligt dugliga division 1-spelare.
Det finns saker som FKK har gjort bra på vägen.

Jag tror också att segern betydde oerhört mycket för fotbollen i hela Karlskrona med omnejd. FKK har knappast varit accepterat till en början. Men nu känns det som om många har tagit laget till sina hjärtan. Det får vi se på kommande hemmamatcher.

 

Det tråkiga, som jag upplever det, är att det riktades fel fokus från Mjällbys fans, både innan och under matchen. Det visar bara att man inte är i balans.
Intresset att håna FKK och dess bakgrund gjorde bara att fallet blev desto tyngre. Det blir sällan så bra i slutändan när rädslan att förlora är så stor.
Varför?

FKK med ett snitt på knappt 300 åskådare har bara älskat läget att man tagit sig uppåt och bygger något på sikt. Bara man håller koll på ekonomin och inte får en massa hybris. Den bakgrunden som fanns med Kaif känner vi alla till.

Mjällby har sin historia och FKK bygger sin. Men nu är det 2017 och ingen är bättre än sin senaste match.

 

När KHK var på väg upp var det samma visa från både Mörrum, Krif och OIK. Det gjorde ont i magen när de vandrade uppåt och på sociala medier svämmade det över med hat och glåpord. Sådant man i TV debatterar om var och varannan vecka och som alla då säger; ”vilka idioter det finns”.
Men det räcker att solen går upp nästa dag så är tjafset i gång igen. Från samtliga.

I Mjällbys fall, en förening som har letat efter sin identitet senaste åren, så är det just stöttning som behövs. I 90 minuter. Så var det inte i söndags. Fokus med banderoller och annat gav ingen energi åt laget. Den fylldes bara på hos hemmalaget som Rasmus Holgersson uttryckte det efter matchen.

Att FKK vann den här gången är bara att acceptera. Förklaringarna har jag nyss nämnt.

Till hösten skulle jag inte bli förvånad om Mjällby vinner med samma siffror. Det finns rätt bra med spets i den startelvan. Det behövs bara lite tid att svetsa samman lagdelarna. En nykomling faller alltid tillbaka när höstlöven börjar ge vika.

 

Men Mjällby lyfter bara om fokus hamnar på rätt ställe igen. Ett Mjällby som behöver allt stöd. Precis som Sillarstrybarna gjorde under den allsvenska tiden. Då var det inte inget negativt fokus mot vare sig AIK, Malmö eller Elfsborg.
Då var sångerna om just Mjällby och ”ooa Ekenberg”. Stoltheten att tillhöra Mjällby AIF.

Jag har hört sångerna så många gånger…nu får det bli ”ooa Enarsson” istället.

 

Tack för ni tog er tid.

 

/Skarp