Blogg

"Horunge och bögjävel" - allt handlar ett föräldra- och ledaransvar

Debatten hur man vårdar språket på idrottsarenorna har varit i fokus de senaste dagarna och lokalt har ett ungdomslag i fotboll anmälts efter diverse påhopp.

Respekten mot varandra minskar och på sociala medier spottar folk ur sig vad som helst. Helst bakom trollkonton.

Ungdomar i dag matas med information på ett helt annat sätt och från alla håll och kanter jämfört med hur det var för 20 år sedan. Ord som ”horunge och bögjävel” är vardagsmat och i många lägen räknas det numer in bland de vanliga skällsorden, de som på min tid var att i de grövsta fallen skrika ord som ”fan”.

  Utbildningen med att sätta ned foten mot detta smuts startar i hemmet. Runt köksbordet. Sedan måste både lärare och idrottsledare i samhället fortsätta att ta uppförandet på största allvar. Och följer man inte reglerna så bli konsekvenserna därefter.

  Att Malmös hockeyspelare Marcus Sylvegård blir avstängd efter ha skrikit ”din jävla horunge” är ju helt korrekt. Det ska svida. Sedan kommer domare ändå att missa andra tillmälen redan i kvällens SHL-omgång. Men jag hoppas att domarna kör hårt på den här linjen.
  På en arbetsplats ska man sköta sig. Inte kan jag gå till min kollega och skrika en rad könsord och sedan tro att allt är bra?

  En hockeyarena kan inte vara en gladiatorplats som tillåter allt. Stil och profil tack!

  Uttryck som de i rubriken sårar mer än vad vi tror. Även om det i bland är på skämt. Och är det unga killar eller tjejer inblandade så kan händelser sluta med tråkigheter, speciellt som mörkertalet när det gäller psykisk ohälsa säkert är större än vad vi kan ana.

  Man tror man är tuff bakom dessa ord. Men nej, fruktansvärd svag vill jag påstå.

  ***

  KHK möter Modo på onsdagen och frågan är om matchen lyfter publikmässigt. 2200 mot Karlskoga var knappast en siffra klubben hade hoppats på efter två inledande segrar. Det finns att jobba med här för den nye klubbchefen.

  En bra match är att vänta och det ska bli kul att se Tobias Enström på isen.

  KHK måste hitta tillbaka till grunderna och det ryktas om att Molin & co har ändrat lite i någon kedja.

  ***

  Krif var inte alls till sin fördel när det nu blev ett tufft motstånd. På hemmaplan måste man kunna diktera villkoren bättre.

  Intressant att se hur laget tacklar mötena mot lagen på den övre halvan framöver.

  ***

  Mörrum är upp och ner i prestationerna. Måste slå lagen som man vill ha bakom sig i vinter.

  ***

  Mjällby AIF har snart matchbollar för att säkra superettankontraktet. Tror allt bli klart om två veckor hemma mot Utsikten. Då är jag troligen på plats.

  ***

  Sillhövda-Mörrum på söndag. Vinnaren blir klar för Blekingefyran. Bra lottat.

   

  /Skarp