Karlskrona kommun behöver Karlskrona HK – se till att lös det

Blogg

Det var i torsdags som Karlskrona HK gick ut med krisbrevet att det saknades pengar i coronakrisen där sponsorerna (helt förklarligt) håller igen med sina pengar så länge det här håller på.

Men en klubb har av KHK:s storlek så får missade intäkter stora konsekvenser samtidigt som klubben kämpar med tidigare skulder. Många andra föreningar kämpa med samma problem, men fallhöjden är inte densamma.
Nu ropar klubben på hjälp och har fått vända sig till kommunen där man hoppas kunna få stöd för att få till en rekonstruktion.

Alla haters säger. ”Nu är det kommunen igen”. ”Dra ner på lönerna osv”.

Släpp dom tankebanorna. Det här är något helt annat.
Klubben har gått från – 9,5 miljon i skulder till – 3,5 miljon på tre år. Såldes har klubben plussat tre budgetar i rad där man har skurit i verksamheten rejält och dragit ner på utgifterna, men kan ändå hålla flera lag på en hög nivå både på dam, junior och då A-lag. Lägg där till elithockeygymnasie. Bara Mjällby kan mäta sig med KHK när det gäller storleken på ekonomi. Sedan är hoppet långt ner till nästa lag i länet.

Nu vill KHK hitta en akut lösning på 1,5-2 miljoner för att kunna gå in i en rekonstruktion. Klubben har vänt sig till Karlskrona kommun för att kunna få till lösning. Eller en bit av den om det inte trillar in slantar från andra håll också.

Så frågan är om KHK:s existens ska stå på spel för 2 miljoner kronor? Är det värt att sätta käppar i hjulet för att se verksamheten med 600 ungdomar (tjejer/killar) och flera elitlag på toppnivå braka rätt ner i källaren? Gymnasiet med alla som flyttar hit?

Hade det handlat om fem eller sex miljoner där klubben hade misskött sin ekonomi med dumdristiga investeringar så hade jag inte sagt något. Men som sagt, nu handlar det inte om det.

Jag vill vända på det. Vad betyder Karlskrona HK för kommunen, och har gjort? Hur mycket arbetstillfällen har inte klubben skapat? Hur mycket skatteintäkter har inte klubben sett till att dra in till kommunkassan. Vill tro det var 35 mille/år i tre år under SHL-tiden.
Hur många spelare har under alla år stannat kvar och bildat familj i Karlskrona. Det är ett lag, minst, som gjort det. Och under KIK-tiden var det ännu fler…

En tom ishall. Vem har nytta av den? KHK ska de senaste fyra åren betalt 9 miljoner i hyror och fått 2 miljoner i sponsring/LOK-stöd. Så att KHK gynnas är en lögn.

Självklart vill jag ha så bra idrott som möjligt att bevaka. Oavsett vad det gäller, men hockeyn i synnerhet.
Sedan finns det säkert ett par parametrar som man som inte har koll på i allt det här. Pengar växer inte på träd.

Så, se till och sätt er runt bordet under måndagen. Coronakrisen fanns inte med i någons planering. Hitta en lösning, om den så är långsiktig.
Elitidrotten är viktig i denna delen av landet. Den växer inte heller på träd…