Kort summering av årets hockeysäsong i länet - lag för lag med ett slutbetyg

Blogg

Det kan vara läge att reflektera lite över hockeysäsongen som har varit även om den fick ett abrupt slut så påverkade det inte våra lag som är kyligare än på bra länge.

Sätter ett betyg på säsongen mot förväntningarna och vad det verkligen blev. Skala 1-5.

***

Karlskrona HK, HA: Lagbygget var en billig mix med flera unga spelare. Men problemet var att det tenderade att vara samma typ av spelare. Larsson tog en vild chansing med att ta in Jesper Persson från division 2. Poängspruta som såg fin ut i träningsmatcherna med en del mål. Fick det lite tuffare sedan och lyfta aldrig som många hade hoppats på.

Men fyndet av Tanner Jaillet var en värvning som gav eko. Och som med facit i hand räddade laget från ett negativ kvalplats.

Ekonomin tillät inte några Matt Carey eller Justin Crandall det här året när publiktappet fortsatte. Backen Dylan Zink blev ingen ny Nick Pageau. Istället var det Daniel Norbe som klev fram och till slut såldes för stora pengar till HV 71.

Fram tills att Linus Karlsson fick en snilleblixt att lämna låg laget på slutspelsplats och hade i 43 omgångar gjort en överraskande bra säsong.
Men sedan kom raset och förlusterna radades upp.

Helheten ok, men inte mer. Krävs något nytt för att skapa intresse. En stor utmaning samtidigt som ekonomin är kass.

Men som asstränaren Arto Miettien säger, ”Även i en dålig ryggsäck finns det goda mackor”. Låt se vad höstens lag har att erbjuda.
Och jag hoppas att Miettinen blir kvar ett år till.

Betyg: 3/5

***

Kallinge/Ronneby IF, division 1: Tobbe Karlsson tog över lagbygget efter Mikael Johansson. En efterträdare som kändes rätt för Krif. Han hittade mixen mellan ungt och rutinerad vilket lyft Krif under hela säsongen. Klubben hittade samarbete med KHK och hittade bra lån som André Nordstrand.

Stabila målvakter i Isak Edman och Hampus Nivalainen. En trygghet.

Att laget skulle ta sig till allettan syntes efter halva säsongen. Väl i allettan fortsatte succén med den nya tränaren Emil Ivansson vid rodret. Få insläppta mål. Tät defensiv.

Men när allettan vände så vände försvaret ryggen till och laget tappade serieledningen och trillade ner ett par pinnhål.
Det blev play off mot Vimmerby och trots en seger i första matchen föll laget ihop på hemmaplan. Och det där är inte godkänt. Det sätter ned betyget hos mig.

Nästa säsong hoppas jag att Ivansson blir kvar. Sedan kan han vara aktuell för större uppdrag. Nytt blod behövs i svensk hockey.

Betyg: 3+/5

***

Mörrums Hockey, division 1: Vilket drag det var på Mörrum under försäsongen. Visionerna var stora. Det pratades om HA inom en snar framtid. Jag gillade det.
Det var Marcus Paulsson hit och Paulsson dit.

Men klubben lades den första pusselbiten fel och sedan kuggade det aldrig riktigt i. Rekryteringen med Sergei Zhukov som tränare fick avbrytas innan det ens hade börjat. Peter Johansson fick en viss fart på laget, men hade nog behövt försäsongen på sig för att sätta laget.

Men Paulsson och hans kedja var lite för ensamma i poänggörandet. Det blev ingen alletta vilket så klart var en besvikelse sett till förväntningarna. Och det kunde gått riktigt illa om laget inte hade spottat upp sig på slutet.

Sedan var det sorgligt att Paulssons intåg inte lockade lite ny publik till Jössa i vinter.

Vågar klubben spänna upp bågen igen?

Betyg: 2-/5

***

Sölvesborgs IK, division 2: Fick äran att se och webbsända det första derbyt mot Olofström i Sölveshov. Fantastiskt bemötande och härliga volntärer när man kommer på match.

Efter SIK:s storseger tänkte jag att det här kan bli en rolig säsong för SIK.

Men ack så fel det bli. Det blev ingen alltvåa.
Och i fortsättningstvåan höll det också på att gå illa innan det kom ett par segrar slutet som redde upp allt.

Nej, det krävs ett omtag. Ny tränare behöver komma in om man vi upp en nivå till.

Betyg: 2-/5

***

Olofströms IK, division 2: OIK har rutinen och erfarenheten till skillnad mot SIK. Ju längre säsongen gick, ju bättre blev laget. Viktiga värvningar gjordes för att stabilisera truppen under resans gång.
Mixen ungt och mer rutinerad som David Norrman vid rodret så vann laget flera matcher och tog sig till Alltvåan. Väl där svajade resultaten och något playoff blev det inte då laget slutade sist i serien. Vilket säkert var en missräkning.

Tycker ändå att klubben gjorde det okej sett över hela säsongen med en andraplats i grundserien.

Betyg: 3/5